Waar let je op bij het kiezen van een trainingslocatie?

Bas Lancee op 14 november, 2019

Een trainingslocatie kan je training maken of kraken! Beslissen waar je training gaat plaatsvinden kan stress opleveren. De trainingslocatie moet perfect zijn, als het tegenvalt heeft dit invloed op de beleving van je training. Voordat je een locatie selecteert, zul je een vergelijkingsonderzoek moeten doen. Maar waar moet je beginnen? We zetten hieronder de drie belangrijkste fases op een rij.

Bereikbaarheid
De bereikbaarheid van de trainingslocatie is belangrijk. Bij het organiseren van een training op een externe locatie legt natuurlijk niet iedereen dezelfde route af. De een zal op de fiets komen en verlangt naar een bewaakte fietsenstalling, de ander komt het liefste (lekker groen!) met het openbaar vervoer, en de ander heeft een auto van de zaak en wil deze graag kosteloos in een parkeergarage zetten.

Een fijne bereikbaarheid is de basis. Heldere communicatie over hoe de trainingslocatie te bereiken is, dat is belangrijk! Vaak heeft een trainingslocatie handige informatie op hun website, maar een service-mail voorafgaand is net dat extra beetje service waar een deelnemer naar verlangt. Zorg dat je dit van tevoren afstemt met de trainingslocatie.

Locatie
Tegenwoordig kun je overal vergaderen, letterlijk overal! Denk bijvoorbeeld een kasteel, in een grachtenpand, penthouse of terug naar de basics, een training in een bos. Een kasteel midden in de bossen is natuurlijk prachtig, mooie plaatjes, prachtige zalen, maar bedenk wel dat de bereikbaarheid meestal niet optimaal is. Daarnaast is een wandeling in een bos natuurlijk geweldig om je creativiteit te stimuleren, maar wanneer er geschreven moet worden tijdens de training, is een wandeling niet praktisch.

Daarom is er ook niets mis met een ‘gewone’ trainingslocatie. Een gewone trainingslocatie is tegenwoordig niet meer gewoontjes. Er zijn vaak scrumruimtes aanwezig, waar je alle creativiteit van de wereld kwijt kan in een prachtig ingerichte ruimte. Ook zijn er ontspanningsruimtes, met bijvoorbeeld een voetbaltafel, op deze manier kan je in je training momenten van rust inplannen. 

Eet- en drinkgelegenheid
De beleving van je deelnemers stopt natuurlijk niet na jouw geweldige training. De uitstraling van de trainingslocatie is een ding, maar de smaak van de koffie, het lekkers wat bij de koffie wordt geserveerd en de vriendelijke service is van belang voor de totaalbeleving. Naast verse bonen koffie is het handig om te controleren wat er voor lunch of diner mogelijkheden worden aangeboden. Zo kun je je deelnemers tijdig op de hoogte stellen. Daarbij is het fijn voor de trainingslocatie om van tevoren te weten of er allergieën of dieetwensen zijn. 

Heb je een training voor een hele dag? Dan is het dikwijls voordeliger om voor een all-inclusive arrangement te kiezen. Dit is vaak voordeliger en daarbij is de hele dag van koffie tot lunch tot borrel geregeld. Hierdoor is de dag tot in de puntjes geregeld en hoef jij je alleen te focussen op je training.

Wil je zeker weten dat je niets vergeet bij het organiseren van je training? 
Kortom het vinden van een geschikte trainingslocatie is zo makkelijk niet. Buiten het regelen van een geschikte locatie zijn er behoorlijk wat andere zaken waar je aan moet denken bij het organiseren van een training. Om overzicht te houden in de talloze organisatieonderdelen, heb ik een trainingschecklist voor je opgesteld. Download hem hier. Volg de stappen en organiseer die geweldige training!

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!