5 tips voor meer sociale betrokkenheid tijdens je online vergadering

Dinnemarie Dresen op 5 november, 2020

Je kan er niet omheen. De online vergadering is sinds april dit jaar een trend geworden. Verplicht thuiswerken en zoveel mogelijk online samenkomen. Ondertussen is de fun er wel vanaf en zoeken we naar alternatieven om verantwoord samen te komen. Zo is de hybride meeting de gulden middenweg voor alle deelnemers. Maar wat nu als je echt niet anders kan dan online samenkomen? Met deze 5 tips lees je hoe je je online vergadering leuk en efficiënt maakt met aandacht voor je deelnemers.

1. Begin de online vergadering met een positieve noot

Psychologische experimenten tonen aan dat de manier waarop een vergadering start, bepalend is voor het verloop van de vergadering. Begin met een spreuk, gezegde of opbeurend gedicht. Positieve quotes kunnen je manier van denken helemaal omgooien waardoor positief denken centraal komt te staan. Zo laat je negatieve gebeurtenissen geen invloed hebben op je goede humeur. 

2. Koffieklets

Veel mensen missen het menselijk contact. We mogen niet meer knuffelen, echter wil dat niet zeggen dat we geen koffieklets mogen/kunnen houden. Kies bijvoorbeeld de eerste 15 minuten van je online vergadering om even bij te kletsen met een lekkere kop koffie.

3. Plan een zen-moment in

Het thuiswerken en online vergaderen kan stress met zich meebrengen. Introduceer daarom het zen-moment: kort mediteren, ademhalingsoefeningen of een cursus mindfulness kan helpen in deze bijzondere tijd. Het geeft direct een andere lading aan het thuiswerken en de online vergadering. Ik ben mijn online vergadering begonnen met de “bring sally-up en bring sally-down squat challenge”. Durf jij hem ook in te zetten? 

4. Begin de ochtend met een zeur-rondje

Omgekeerde psychologie; in plaats van altijd te verkondigen wat goed en fijn is, is het van belang af en toe je hart te luchten. Even lekker zeuren! Kies voor een moment waarin iedereen even mag zeuren. Dit kan over van alles zijn. Daarna voel je je een stuk beter!

5. Kies voor een hybride vergadering

Ik schreef er al kort over aan het begin van deze blog; de hybride vergadering! De gulden middenweg. Een gedeelte komt fysiek naar de externe vergaderlocatie en een ander deel van de  groep volgt de vergadering online. Wissel dit af in beurten, zo kan iedereen toch verantwoord fysiek samenkomen wanneer hij/zij wil.

Benieuwd naar de volgende stap?

Of je nu je online vergadering helemaal zen-proof maakt, start met een zeur momentje óf juist met een positieve boodschap. Met deze vijf tips slaag je daar zeker in! Maar hoe zit het nu met die nieuwe manier van samenkomen? Daar lees je alles over over in het E-book: introduceer het nieuwe samenkomen, coronaproof hybride vergaderen.

Download hier het E-book: - introduceer het nieuwe samenkomen, coronaproof hybride vergaderen - en maak van je online vergadering een combinatie tussen fysiek en online meeten.

Download Ebook

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!