De 5 voordelen van visuele communicatie voor een betere training

Bas Lancee op 30 mei, 2023

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen kennisoverdracht met beelden beter onthouden dan woorden. Onze hersenen worden het meest gestimuleerd wanneer al onze zintuigen worden geprikkeld, ook wel multisensory learning genoemd. Een belangrijk gegeven als je jouw boodschap effectief wil overbrengen tijdens een training. In deze blog lees je 5 voordelen van visuele communicatie waardoor je een (nog) betere training kunt geven.

Voordeel 1: hoger leervermogen in een kortere tijd

Maar liefst 90% van alle informatie die wordt doorgestuurd naar onze hersenen is visueel. Daarbovenop verwerken onze hersenen beelden 60.000 keer sneller dan tekst. De kracht van visueel communiceren en daardoor ook visueel presenteren moet je niet onderschatten. Door gebruik te maken van visuele communicatie kunnen trainers complexe concepten en ideeën op een eenvoudige en begrijpelijke manier overbrengen, waardoor de training effectiever wordt en deelnemers meer leren. 

Download trainingschecklist
Voordeel 2: betere betrokkenheid door meer levendigheid

Door visueel te presenteren en communiceren creëer je een hogere betrokkenheid en krijgt je training meer diepgang. Stel ook actief vragen aan je deelnemers voor een hoge mate van kennisuitwisseling. Er ontstaat hierdoor een sfeer waarin actie-reactie ontstaat. Kies voor een presentatie via beamer of wanneer je echt voor interactie wil gaan: Maak kennis met de Samsung Flip. De Samsung Flip is meer dan een whiteboard of flipover; het is alles-in-één en meer. De Samsung Flip stelt je in staat om extra creatief om te gaan met de begeleidende presentatie en je visuele communicatie naar een hoger niveau te tillen. 

Voordeel 3: stimulans voor het creatieve denkvermogen

Zoek naar visualisaties die niet direct de essentie laat zien, maar wel aanzetten tot creatief denken. Laat je deelnemers verbanden leggen en daag ze uit de leerstof direct toe te passen. Je ervaart direct of ze de leerstof begrijpen, waardoor je korter op de bal kunt spelen en sneller bij kunt sturen. 

Maak de complete beleving af door visueel communiceren te combineren met interactief samenwerken. Een scrumruimte is hiervoor de aangewezen ruimte. Tijdens een scrumtraining moeten zelfsturende teams in een sprint tot een bepaald (deel)product komen. Dit vergt goede communicatie en effectief werken van de deelnemers.  

Voordeel 4: gemakkelijker vergelijken van informatie

Door informatie visueel weer te geven, kunnen deelnemers gemakkelijker verschillende aspecten van de informatie vergelijken. Dit helpt om patronen en verbanden te identificeren die ze anders mogelijk over het hoofd zouden zien. Dit is vooral waardevol als er grote hoeveelheden informatie zijn, omdat visuele elementen zoals grafieken, diagrammen en infographics helpen om de informatie op een gestructureerde en overzichtelijke manier te presenteren. 

Voordeel 5: vergroot de aandachtsspanne

In deze moderne tijd worden we dagelijks overladen met kleine en grote prikkels met als gevolg een overprikkeld brein en een kleine aandachtsspanne. Omdat visuele communicatie de hersenen minder energie kost, kunnen deelnemers hun aandacht dan beter vasthouden. Check ook onze andere tips om de aandachtsspanne van je deelnemers te vergroten!

Organiseer de perfecte training met de Aristo-checklist

Je training versterken met visuele communicatie kan zonder problemen op een externe trainingslocatie. Daar zijn alle faciliteiten aanwezig om jouw training te ondersteunen met de tools die je nodig hebt. Nu weet je hoe je jouw training naar een hoger niveau kunt tillen door visueel te presenteren, stopt het bij Aristo niet bij deze tips. Naast een goede presentatie is een zorgvuldige voorbereiding namelijk net zo belangrijk! Ik heb een trainingschecklist opgesteld die je helpt met het (nóg beter) organiseren van jouw training. 

Download gratis trainingschecklist

P.S. Heb je ook al eens gedacht aan het boeken van een stijlvolle trainingslocatie bij Aristo meeting center in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht CS of Utrecht Lunetten?

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!