Duurzaam vergaderen in 2023: 5 tips!

Dinnemarie Dresen op 24 augustus, 2023

Biologisch eten, vaker op de fiets, elektrisch rijden en minder vlees eten: in 2023 maken we bewust milieubewuste keuzes. Ook organisaties zijn druk bezig met duurzaam en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Duurzaam vergaderen kan dan natuurlijk niet ontbreken. We hebben enkele tips voor je verzameld waardoor jouw vergadering een stuk groener wordt.

Tip 1: Duurzaam vergaderen? Weg met papier! 

Papier voor aantekeningen, geprinte notulen, hand-outs of de agenda zijn wat mij betreft allemaal overbodig. Ten eerste zijn er tegenwoordig voldoende beschikbare (gratis) online tools om te notuleren tijdens een vergadering. Vaak worden er tijdens vergaderingen papieren flip-overs gebruikt om aantekeningen te maken. Maar dat kan anders!

Wat denk je van de papierloze Bambook Flip-ever, een flip-over die herbruikbaar is? Met de zeven uitwisbare flip-overvellen kun je eindeloos schrijven en wissen, waardoor je vergadering niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook kostenbesparend en AVG-proof. Voor nog meer opvallende en georganiseerde notities kun je de Flip-ever combineren met de Bambook sticky notes, kleurrijke uitwisbare post-its.

Een ander goed alternatief voor papierloos vergaderen is de Samsung Flip: een digitale flipover met oneindig veel schrijfruimte. Een hand-out na afloop is niet meer nodig. Je kunt direct na de vergadering de aantekeningen en presentaties gemakkelijk delen met je deelnemers via je telefoon, tablet of laptop. Duurzaam & efficiënt! 

Tip 2: Elektrische apparaten

Het gebruik van papier laat je achterwege door je notities op een laptop, tablet of smartphone te maken. Een extraatje waar je makkelijk nog meer energie mee kunt besparen is de stand-by functie (of zelfs uitzetten) van je device in de pauzes of tijdens presentaties. Pas ook de helderheid van je scherm aan; hoe minder fel, hoe meer energie je bespaart. Een snelle en makkelijke manier van duurzaam vergaderen!

Rondleiding Aristo meeting center
Tip 3: Green Key

Ben je benieuwd of de geboekte vergaderlocatie duurzaam is? Een betrouwbare indicator is het Green Key-certificaat. Green Key is het internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de zakelijke markt. Bedrijven met dit keurmerk zijn voorloper op het gebied van duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen, comfort en kwaliteit. Dus wil je duurzaam vergaderen, start dan je zoektocht bij Green Key. Aristo meeting center heeft op alle vestigingen het Green Key Goud-keurmerk, het beste beoordeelde certificaat van Green Key. 

Tip 4: Openbaar vervoer

Bekijk de ligging voordat je een vergaderlocatie boekt. Als de locatie goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, motiveer je je deelnemers om een duurzame keuze te maken. Door gebruik te maken van het openbaar vervoer bespaar je namelijk behoorlijk wat brandstofkosten. De vier vergaderlocaties van Aristo staan er om bekend uitstekend bereikbaar te zijn met openbaar vervoer. Check hier onze bereikbaarheid. 

Tip 5: Groen dineren

Combineer je je vergadering met een diner, lunch of ontbijt? Maak dan een groenere keuze. Een perfecte aanvulling op duurzaam vergaderen! Sommige locaties bieden zelfs een duurzamere menukaart aan. Milieubewust kiezen kan op verschillende manieren. Hieronder vind je mijn favorieten. 

 • Stop, food waste!
  Geef duidelijk aan dat je voldoende hebt aan een kleinere portie. Toch te veel? Vraag een doggybag.
 • Eet minder vlees
  Vooral rood vlees zoals rund, varken, geit en schaap is erg belastend voor het milieu. Probeer eens een vegetarisch gerecht.
 • Kies voor streekgerechten
  Tegenwoordig staan streekproducten bijna standaard op een menukaart. Kies indien mogelijk voor deze gerechten. Ook Aristo maakt veelvuldig gebruik van streekgerechten. Check hier de mogelijkheden van Aristo Kitchen. Tip: laat de bediening weten dat je streekproducten waardeert!
 • Koop minder snoep, koek, snacks en frisdrank
  Het maken van deze producten is ecologisch belastend, doordat er veel bewerking plaatsvindt in de fabrieken. Daarbij is het ook nog eens een gezondere keuze. 

Benieuwd hoe jij een duurzame vergadering kunt organiseren?

Deze vijf tips zijn makkelijk toepasbaar bij het organiseren van een duurzame vergadering. Veel vergaderlocaties hebben op hun website een uitgebreid MVO-beleid staan, hierin lees je alles over de duurzame activiteiten van de organisatie. Verder kun je checken of de locatie een Green Key-keurmerk heeft, meedoet met een goede doelen inzamelingsactie, of dat de catering milieubewust is. 

Duurzaamheid heeft bij Aristo top prioriteit! Wil je dit met eigen ogen ervaren in een vrijblijvende rondleiding? Laat het ons weten!

Vraag een rondleiding aan

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!