Duurzaamheid: de 5 belangrijkste ontwikkelingen voor de trainingsbranche

Bas Lancee op 20 oktober, 2021

Duurzaamheid is inmiddels geen hype meer, maar een noodzakelijke trend die in 2022 verder zichtbaar zal worden. Ook in de trainingsbranche is duurzaamheid steeds belangrijker en zie je meer groene initiatieven, van milieuvriendelijke trainingsmaterialen tot duurzame trainingslocaties. Een mooie ontwikkeling waarmee we samen zorgdragen voor onze aarde! In dit blogartikel vind je 5 belangrijke duurzaamheidsontwikkelingen in de trainingsbranche. Ontwikkelingen die jou kunnen inspireren bij het organiseren van een training en het selecteren van een trainingslocatie.

# 1: papierloos trainen

Hand-outs, instructies op een flip-over, aantekeningen in een notitieboek, ooit dachten we dat deze niet meer weg te denken zijn tijdens een training. Inmiddels zijn we ons bewuster van de nadelige effecten van ontbossing en ontstaan er mooie initiatieven die papierloos zijn. Wat dacht je van de Bambook Flip-ever, een herbruikbare flip-over? Of het Bambook notitieboek, een uitwisbaar whiteboardschrift. Ook leuk om weg te geven als give-away aan je deelnemers. Alle aantekeningen die de trainer wil delen of de deelnemer wil bewaren, digitaliseert hij snel en eenvoudig met de gratis Bambook-app. 

Stelt de trainer de hand-outs digitaal beschikbaar in de vorm van een pdf? Goed nieuws, want dan zijn er mobiele apps waarmee deelnemers moeiteloos aantekeningen kunnen maken op het pdf-document. Handig omdat dan alle output van de training bij elkaar staat!

“Inmiddels zijn we ons bewust van de nadelige effecten van ontbossing en ontstaan er mooie initiatieven die papierloos zijn.”

# 2: duurzaam eten

De productie van voedingsmiddelen is verantwoordelijk voor zo’n 20 tot 35% van de totale uitstoot van broeikasgassen. En van alle voedingsmiddelen zijn zuivelproducten en dierlijke producten bij elkaar verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de broeikasgasuitstoot. Steeds meer trainingsorganisaties kiezen daarom voor een lunch met plantaardig eten om zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. 

Natuurlijk zijn er nog meer manieren om een milieubewuste lunch te serveren, of je de lunch nu zelf regelt of uitbesteedt aan een cateraar of trainingslocatie:

  • Kies voor biologische producten, dus producten en ingrediënten waar geen chemische bestrijdingsmiddelen op zijn gebruikt.  
  • Maak zoveel mogelijk gebruik van streekproducten. Die zijn beter voor het milieu, omdat zo'n product vaak rechtstreeks van de producent gekocht wordt waardoor transport van het product niet nodig is. 
  • Voorkom voedselverspilling. Gebruik de overgebleven lunchrestanten bijvoorbeeld als ingrediënten voor het diner. 
  • Volkoren en bruin brood is beter voor het milieu dan wit brood.
  • Mocht je toch vleeswaren willen serveren, dan kun je het beste kiezen voor kip(filet). Kippen zetten namelijk hun voer heel efficiënt om in eieren en vlees. Rundvlees is het minst duurzaam, maar komt het vlees (of de melk) van een dubbeldoelkoe af, dan ben je al weer een stuk duurzamer bezig dan bij een koe uit de gewone veehouderij.

# 3: groen vervoer

Verkeer en vervoer is goed voor 20% van de hoeveelheid CO2 die in de lucht komt, waarvan het personenvervoer de helft voor z’n rekening neemt. Bewuster rijden helpt en daar worden steeds meer (trainings)organisaties zich bewust van. Ze stimuleren hun deelnemers om het openbaar vervoer te nemen, van waaruit ze eventueel makkelijk over kunnen stappen op een OV-fiets of elektrische deelscooter. Of nog beter: ze kiezen voor een trainingslocatie die op afstand van een NS-station ligt. 

Toch liever de auto? Dan is elektrisch rijden een goed idee. Zeker als de stroom uit een groene bron komt. Is elektrisch rijden geen optie, moedig deelnemers dan aan om te carpoolen.

# 4: online en hybride trainingen

In de afgelopen 1,5 jaar hebben de online en hybride trainingen een enorme vlucht genomen en zijn ze ook niet meer weg te denken. De ene deelnemer heeft behoefte aan een fysieke bijeenkomst en komt het beste tot zijn recht als hij écht de verbinding voelt met anderen. Terwijl de ander zich juist prettiger voelt wanneer hij kan deelnemen via een online omgeving, omdat hij zich dan bijvoorbeeld beter kan concentreren. Voor ieder wat wils met als bijkomstig voordeel dat er minder verkeer is op de Nederlandse wegen en dus ook minder CO2-uitstoot. Een goede motivatie om meer hybride te gaan trainen!

# 5: milieuvriendelijke trainingslocatie

Ook de trainingslocaties kunnen niet achterblijven als het gaat om duurzaamheid. Hoe herken je nu een duurzame trainingslocatie? Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de recreatie- en vrijetijdsbranche en de zakelijke markt. Bedrijven met een Green Key-keurmerk halen het onderste uit de kan om het milieu te sparen, zonder dat de gasten inleveren op comfort en kwaliteit. Zij gaan daarbij een stap verder dan de normale wet- en regelgeving. Kies je voor een trainingslocatie dat Green Key-gecertificeerd is? Dan kies je dus indirect voor duurzame trainingen.

Ook Aristo is al jaren op rij bekroond met de Gouden Green Key Award en investeert daarmee in een duurzamer bestaan. Een aantal mooie en concrete voorbeelden van Aristo dat je kan inspireren om voortaan te kiezen voor een duurzame trainingslocatie:


  • Actief in het scheiden van afval;
  • Waterbesparende spoelknoppen op de toiletten;
  • Sensorkranen in de toiletruimtes;
  • Gebruik van led-verlichting met sensoren en timers;
  • Gebruik van timers voor luchtventilatie en verwarming;
  • Schoonmaak met milieuvriendelijke middelen;
  • Locaties op loopafstand van een NS-station (de meest groene vorm van vervoer);
  • Aristo Kitchen werkt veelal met biologische producten en streekproducten.
  • Mogelijkheid tot hybride en online trainen, waarbij (een deel van de) deelnemers de training vanuit huis of kantoor volgt;
  • Gebruik van een uitwisbare en herbruikbare flip-over;
  • And last but not least: een gedeelte van het interieur is duurzaam geproduceerd (stoelen en prikborden gemaakt van gerecyclede petflessen).

Hopelijk stimuleren de 5 ontwikkelingen jou om duurzamere keuzes te maken, zodat we samen de trainingsbranche een stukje een groener maken! Zoals je hebt gelezen, is hybride trainen is een van deze belangrijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Wil je meer weten over het organiseren van een perfecte hybride training? Download dan het Ebook over hybride trainen.

Download Ebook

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!