‘Ik organiseer binnenkort een online vergadering, weet jij misschien waar ik op moet letten?’ Deze vraag krijgt Aristo de laatste tijd ontzettend veel. Een online vergadering organiseren klinkt voor velen nog altijd ingewikkeld. Geen paniek, dit is helemaal niet nodig! Een online vergadering wordt vaak chaotischer en vermoeiender gevonden dan een face-2-face meeting. Ik deel graag mijn tips met je om dit te voorkomen.
Er zijn tegenwoordig heel wat vergaderplatformen. Het geschikte platform vinden hangt af van een aantal factoren zoals het aantal deelnemers, de mogelijkheid om je scherm te delen met anderen en welke programma’s er al dagelijks in je organisatie worden gebruikt.
Hieronder een korte opsomming van de voordelen van de meest gekozen vergadertools:
Heb je een geschikt platform gekozen? #TIP: zet de begintijd van de vergadering dan een half uurtje eerder. Zo is men in de gelegenheid om alvast het platform te testen én de microfoon-/camera-instellingen te controleren.
Een vooraf opgestelde én gedeelde vergaderagenda is cruciaal voor een effectieve online vergadering. De gouden tip van een online vergaderagenda is een tijdslimiet per onderwerp. Doe je dit niet? Dan is er een grote kans dat je vergadering uitloopt. Zijn er agendapunten die meer tijd in beslag nemen dan eigenlijk bedacht was? Dan kun je het beste kiezen uit de volgende opties:
Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd een vergaderonderwerp in beslag mag nemen. Een vuistregel voor een geschikte tijdsblok is tussen de 5 en 8 minuten. Is er een discussiepunt of vraagstuk? Reken dan maximaal 12 minuten. Let op: je kunt maximaal maar 1,5 uur effectief vergaderen, meer weten; klik hier.
Online vergaderen en elkaar face-2-face ontmoeten, versmelt meer en meer met elkaar. Toch zijn er grote verschillen. Je zit niet met elkaar in een ruimte, dus de non-verbale communicatie is niet of nauwelijks aanwezig. Bovendien kan het voorkomen dat er enige vertraging in het videogesprek zit waardoor je elkaar sneller in de rede valt.
Het is daarom wenselijk om duidelijke afspraken te maken over hoe je de online dialoog voert tijdens je meeting. Dit kan bijvoorbeeld door 1 persoon aan te wijzen die men na elkaar de beurt geeft. Je kunt er ook voor kiezen om een digitaal handgebaar af te spreken (dit kan tegenwoordig op bijna ieder online vergaderplatform). Vind je dit te geforceerd? Spreek dan af dat men ongeveer 3 seconde wacht tot hij de ander gaat spreken, zo voorkom je dat je door elkaar heen praat.
In je uppie een online vergadering in goede banen leiden, dat kan bijna niemand. Het is verstandig om een deel van de regie uit handen te geven. Niet alleen neemt dit druk bij jezelf weg, hiermee creëer je ook meer betrokkenheid.
Welke rollen vallen er te verdelen:
Bij een face-2-face vergadering merken wij al dat het soms knap lastig is om de aandacht van je deelnemers scherp te houden. Bij een online vergadering is dit een nog grotere uitdaging. Een aantal praktische tips:
Een geschikt vergaderplatform, duidelijke doelen, een prettige rolverdeling, en voldoende interactie. Dit zijn de dingen waar je op moet letten tijdens een online vergadering. Nu heb ik nog een allerlaatste tip voor je: probeer je online vergadering eens om te buigen naar een hybride vergadering.
Een hybride vergadering? Ja! ‘The best of both worlds’. Je combineert een online meeting met een fysieke (face-2-face) vergadering. De helft van de deelnemers volgt de vergadering vanuit huis, de andere groep komt naar een van de vier Aristo locaties. Je deelnemers kunnen kiezen waar ze zich prettig bij voelen. Alle Aristo meeting center locaties zijn ingericht op de hybride faciliteiten. Meer weten over de mogelijkheden van de hybride vergadering? Download dan het Ebook – Het nieuwe vergaderen; de hybride vergadering.