Een onvergetelijke training geven: wat werkt het beste?

Bas Lancee op 6 juni, 2023

Een training heb je in allerlei soorten en maten. Dat weet jij als trainer als geen ander! Je krijgt energie van het overbrengen van jouw kennis en je ziet jouw deelnemers maar al te graag weer wijzer naar huis gaan. Toch merk je soms dat je boodschap niet helemaal goed overkomt en ben je op zoek naar manieren om een onvergetelijke training te geven. Lees in dit blogartikel welke trainingstechnieken gegarandeerd werken. Gebruik jij ze al? 

Het visuele geheugen 

Ben jij van nature een geweldige spreker? Dan heb je een streepje voor! Meteen interessant verhaal gecombineerd met non-verbale communicatie kom je een heel eind. Afbeeldingen en video’s versterken je verhaal nog meer. Maar liefst 40% van de mensen reageert (en onthoudt) visuele informatie beter dan tekst. Let wel op: een PowerPoint van 88 sheets werkt niet stimulerend. Probeer je presentatie visueel te ondersteunen door middel van video’s of sprekende afbeeldingen. Ben je een training aan het geven, dan moet de presentatie een hulpmiddel zijn! In het blogartikel De 5 voordelen van visuele communicatie voor een betere training zoomen we hier nog verder op in. 

Evaluatieformulier trainingVerhoog de betrokkenheid

Moeilijke materie? Of veel informatie over te brengen? De belangrijkste tip: zorg ervoor dat je training origineel is. Vertel iets nieuws, verzin een spel, zorg voor enthousiasme. Hoe? Ben jezelf. Deelnemers enthousiast krijgen voor hetgeen waar jij voor staat gebeurt vanzelf. Naast het enthousiasmeren werkt het perfect om daadwerkelijk aan de slag gaan met de verkregen informatie. Dit kan door een spelelement toe te voegen. Zo worden je deelnemers meteen getest of ze de theorie begrijpen.

Of coördineer een rollenspel en maak dit rollenspel zo echt mogelijk. De deelnemers leren zo alle kanten van de materie kennen. Een praktijkopdracht is een geweldige ijsbreker om de formele randjes van je training af te halen. Door deze betrokkenheid herinneren je deelnemers jouw fantastische training. De juiste zaalopstelling helpt ook om meer betrokkenheid te creëren. Een enorm behulpzaam onderdeel als je een training gaat geven, onderschat dit niet! 

Voorafgaand aan je training

Verplaats je in je deelnemer. Stel je voor: je schrijft je in voor een training en je ontvangt een bevestiging. Hoe fijn zou het zijn voor de deelnemer dat hij een week van tevoren al informatie krijgt om in te lezen. Wil je het nog beter doen? Stuur ze een mail waarin het programma wordt uitgelegd, waar je het beste kunt parkeren, wanneer de pauzes plaatsvinden en of het handig is om bijvoorbeeld markeerstiften mee te nemen. 

Net dat ene extra stapje service zorgt voor een fijne totaalbeleving van de deelnemer. Je kunt je voorstellen dat het voor deelnemers best spannend is om deel te nemen aan een training. Als ze volledig geïnformeerd zijn, neemt dit onnodige stress weg. Door dit weg te nemen zal ook jouw training beter uit de verf komen! 

Structuur voor een optimaal werkend brein 

Niet alleen de originaliteit van je training doet wonderen; ook is het van belang dat er een logische volgorde in zit, oftewel structuur. Als de basis van je training duidelijk is voor jezelf, ben jij de master van de training. Door een duidelijke structuur zorg je ervoor dat je verhaal beter overkomt. Je begint met een kort introductiepraatje, gaat geleidelijk door met interactie, daarna laat je de deelnemers oefenen in de praktijk, weer terug naar informatie, en uiteindelijk sluit je informeel af.   

Kies een wauw-locatie 

Een fijne trainingslocatie betekent veel voor je deelnemers, maar ook voor jezelf. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden van de zaal die je krijgt. Is het wenselijk om een lunch of diner te combineren met je training? Zorg dan dat dit aansluit bij je training. 

Het kiezen van een trainingslocatie lijkt misschien makkelijk, maar niets is zo vervelend als een locatie die niet die extra stap zet voor jouw deelnemers. Je deelnemers zien voorafgaand aan de training als eerste de locatie (en de medewerkers). Als dit contactmoment niet soepel verloopt, begint je training met een achterstand. Kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van de juiste trainingslocatie? Doe dan je voordeel met onze tips uit het blogartikel 4 tips voor het vinden van de perfecte trainingslocatie. Misschien is Aristo meeting center in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht CS of Utrecht Lunetten ook wel een geschikte locatie voor jouw trainingen.

Zinvol evalueren! 

Een training geven is persoonlijk. Iedere training heeft een eigen unieke formule. De belangrijkste tip die ik je wil meegeven is: blijf open staan voor verbetering. De training die twee jaar geleden ge-wel-dig was, moet nu waarschijnlijk wat bijgestuurd worden. Sta open voor feedback, verbetering en verandering en blijf je trainingen evalueren Om je op weg te helpen, hebben wij een handig template met een evaluatieformulier voor je. Gratis te downloaden!

Download het evaluatieformulier

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!