Hoe kun je het beste een hybride training leiden?

Bas Lancee op 13 juni, 2023

De hybride training is anno 2023 een bekend fenomeen. Het combineren van online én fysieke sessies biedt deelnemers flexibiliteit en zorgt ervoor dat trainingen altijd door kunnen gaan, ongeacht de omstandigheden. Het vraagt van de trainer wel bepaalde skills die niet altijd vanzelfsprekend zijn. Lees in dit artikel hoe je het beste een hybride training kunt leiden en creëer een waardevolle leerervaring voor al jouw deelnemers.

Ken je doelgroep 

Als je een hybride training geeft, is het van groot belang dat je je doelgroep kent. Je kunt je voorstellen dat de training er anders uit ziet dan normaal. Houd er rekening mee dat voor sommige deelnemers het inloggen op een online tool nog niet altijd vanzelfsprekend is. Geef ondersteuning, uitleg en ben geduldig. Verder is het belangrijk dat je weet wat de huidige status is van de doelgroep voor wat betreft het trainingsonderwerp. Wat wil je doelgroep na afloop weten, begrijpen en kunnen? Zo bepaal je de juiste focus van de hybride training. 

Download Ebook hybride training
Maak je hybride training interactief

Een PowerPoint-presentatie, een Prezi of meerdere praktijkvideo’s….. Helaas zie ik nog vaak dat deze tools geen toevoeging zijn tijdens een training, maar als het ware de hele training vormen. Trainers klampen zich soms te graag vast aan een presentatie en dat hun hybride training alleen maar bestaat uit zenden, zenden en nog eens zenden. Probeer juist je deelnemers actief te laten deelnemen aan je hybride training. Interactie is een perfecte manier om over informatie na te denken, informatie te begrijpen en ermee te oefenen. Wist je dat je keuze voor de zaalopstelling ook invloed heeft op de mate van interactie? Kies bijvoorbeeld voor een kringopstelling of blokopstelling om de interactie te bevorderen. 

Creëer een inclusieve leeromgeving

Creëer een inclusieve leeromgeving tijdens je hybride training door rekening te houden met de verschillende behoeften en voorkeuren van zowel de online deelnemers als de deelnemers in de zaal. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt, ongeacht hun locatie. Er zijn verschillende manieren om dit te creëren: 

  • Zorg ervoor dat alle deelnemers toegang hebben tot de benodigde materialen en technologie. Gebruik bijvoorbeeld een online platform waarop alle cursusmaterialen, opdrachten en discussies worden gedeeld, zodat niemand informatie mist.
  • Zoals eerder aangegeven wil je als trainer de interactie en communicatie bevorderen, ook tussen de twee groepen. Moedig discussies aan, zowel in de zaal als via het online platform, en zorg ervoor dat iedereen de kans krijgt om zijn of haar mening te delen. Gebruik interactieve tools zoals polls, quizzen en online whiteboards om de betrokkenheid van alle deelnemers te vergroten.
  • Zie erop toe dat alle vragen en opmerkingen van zowel online deelnemers als de deelnemers in de zaal serieus worden genomen en beantwoord. Geef iedereen evenveel aandacht en zorg dat er voldoende ruimte is om vragen te stellen en feedback te geven. Neem de tijd!
  • Overweeg tot slot om speciale activiteiten of opdrachten te organiseren waarbij de twee groepen samenwerken. Dit bevordert de samenhang en het begrip tussen de online en fysieke deelnemers en leidt vast en zeker tot een meer effectieve en inclusieve leerervaring tijdens je hybride training.

Feedback is king

Weg met de super voorspelbare afsluiting. Zijn er nog vragen? Was dit wat jullie verwachten? Wil je de echte feedback van je deelnemers over je hybride training weten, dan kies je voor een interactief feedbackmoment. 

Laat je deelnemers een mini-interview bij elkaar afnemen om te ontdekken welke leerdoelen zij hebben bereikt, waar de verbeterpunten liggen en wat ze van de opbouw van de training vinden. Het is een laagdrempelige manier waar twee deelnemers het samen kunnen hebben over de hybride training. Laat na de interviews je deelnemers vertellen over hun bevindingen. 

Heb je weinig tijd om te evalueren, denk dan van te voren goed na over een nuttig evaluatieformulier. Meet hierin niet alleen de tevredenheid over de leerresultaten van de deelnemers, maar ook de betrokkenheid van de trainer en de gelegenheid tot sociale interactie. Houd het evaluatieformulier simpel en stel een paar slimme vragen waarvan je weet dat je echt iets met de antwoorden gaat doen. 

Een hybride training bij Aristo meeting center

Klaar om een feilloze hybride training te organiseren? Kom eens hybride trainen bij Aristo meeting center in Amsterdam, Eindhoven, Utrecht CS of Utrecht Lunetten. Aristo heeft verschillende hybride sets die super makkelijk te bedienen zijn. Download het Ebook en ontdek alle informatie over het organiseren van een perfecte hybride training.

Download Ebook hybride training

 

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!