Hoe kun je het beste een hybride training leiden?

Bas Lancee op 2 juli, 2020

Je ziet het steeds vaker; De hybride training! Je hebt als trainer te maken met een groep deelnemers die fysiek aanwezig zijn op locatie én een groep die vanuit huis inlogt. Vanwege het coronavirus en de bijbehorende maatregelen is de hybride training een geweldige uitkomst. Je deelnemers kunnen zelf kiezen hoe ze de training willen volgen. Lees hieronder hoe je het beste een hybride training kunt leiden.

Ken je doelgroep

Als je een hybride training geeft is het van groot belang dat je je doelgroep kent. Je kunt je voorstellen dat de training er anders uit ziet dan normaal. Is je doelgroep thuis in techniek, dan is dat mooi meegenomen. Houd er rekening mee dat voor sommige deelnemers het online inloggen op een tool niet vanzelfsprekend is. Geef ondersteuning, uitleg en ben geduldig. Dat is de basis van een hybride training leiden. Verder is het belangrijk dat je weet wat de huidige status is van de doelgroep betreft het trainingsonderwerp. Wat wil je doelgroep na afloop weten, begrijpen en kunnen. Zo bepaal je de juiste focus van de hybride training.

Interactie

Een PowerPoint presentatie, een Prezi of meerdere praktijk video’s. Helaas zie ik nog vaak dat deze tools geen toevoeging zijn van een training maar als het ware de hele training vormen. Trainers klampen zich graag vast aan een presentatie. Probeer juist je deelnemers actief te laten deelnemen aan je hybride training. Interactie is een perfecte manier om over informatie na te denken, info te begrijpen en ermee te oefenen. Om de deelnemers thuis extra te triggeren kun je ervoor kiezen om een online quiz, poll of brainstorm te doen. De deelnemers die vanuit huis inloggen zitten nou eenmaal dichtbij hun toetsenbord. Probeer deze andere manier van interactie eens uit.

Eenvoud

Jij bent de deskundige over een bepaald onderwerp en leid de hybride training. Jij weet alles, maar dan ook echt alles, over het onderwerp en je kan niet wachten om deze kennis over te dragen. Maar helaas zie ik nog vaak dat kennis overbrengen vooral bestaat uit zenden, zenden en nog eens zenden. Niet gek ook, jij bent niet voor niets deskundige over dit onderwerp. Vergeet niet dat jouw deelnemers nog (bijna) niets van je onderwerp af weten. Mijn advies is dan ook; keep it simple! Probeer niet te veel theorie in je hybride training te proppen maar houd het dichtbij je deelnemers.

Feedback is king

Weg met de super voorspelbare afsluiting. Zijn er nog vragen? Was dit wat jullie verwachten? Wil je de echte feedback van je deelnemers weten? Kies dan voor een interactief feedback moment. Laat je deelnemers een mini-interview bij elkaar afnemen om te ontdekken welke leerdoelen zij hebben bereikt, waar de verbeterpunten liggen en wat ze van de opbouw van de training vinden. Het is een laagdrempelige manier waar twee deelnemers het samen kunnen hebben over de hybride training. Laat na de interviews je deelnemers vertellen over hun bevindingen.

Hybride training geschikt voor iedereen?

Het kan zijn dat je zelf, als trainer, niet technisch bent. Het kan ook zijn dat je doelgroep hybride meeten niet ziet zitten. Waarom? Ik merk dat er veel angst is voor het hybride systeem, gelukkig is dit tegenwoordig niet meer nodig. Aristo meeting center heeft een hybride set waar je alleen één usb-poort in je laptop hoeft te steken. Easy! Dan gaat de rest van de hybride tools vanzelf. Daarnaast zijn onze medewerkers getraind om je volledig te ondersteunen met het aansluiten van de set. Ontdek de voordelen van het leiden van een hybride training.Direct vrijblijvend de beschikbaarheid van de hybride training checken

Altijd op de hoogte blijven van de laatste trends op het gebied van trainingen en vergaderingen? Volg Aristo meeting center op LinkedIn. 

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!