5 dynamische didactische werkvormen voor een revolutie in je training

Bas Lancee op 15 juni, 2023

Het gebruik van de traditionele didactische methoden kan soms leiden tot saaie en oninteressante trainingen. Met dynamische didactische werkvormen verander je trainingen op revolutionaire wijze en zorg je voor meer interactie en betrokkenheid van de deelnemers. In dit artikel bespreek ik 5 voorbeelden van dynamische didactische werkvormen die je helpen je training naar een hoger niveau te tillen.

Introductie tot didactische methoden

Didactische methoden zijn alle technieken en strategieën die worden gebruikt om kennis over te dragen en te leren. Traditionele didactische methoden omvatten lezingen, presentaties en demonstraties. Dynamische didactische werkvormen daarentegen zorgen voor meer interactie tussen de deelnemers en de trainer en bieden een meer hands-on leerervaring. 

Voordelen van het gebruik van dynamische didactische werkvormen

Het gebruik van dynamische didactische werkvormen biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele methoden. Door deelnemers actief te betrekken bij de training, kan informatie beter worden onthouden en begrepen. Bovendien zorgt het gebruik van dynamische werkvormen voor meer motivatie en betrokkenheid van de deelnemers, waardoor ze sneller geneigd zijn om de geleerde vaardigheden en kennis toe te passen in de praktijk. 

Download trainingschecklist
Voorbeeld #1: rollenspel

Een van de meest gebruikte dynamische didactische werkvormen is het rollenspel, waarschijnlijk wel bekend bij je. Hierbij worden de deelnemers in groepen verdeeld en krijgen ze de opdracht om een ​​bepaalde situatie na te spelen. Dit kan variëren van het nabootsen van een klantgesprek tot het spelen van een managementscenario. Door deelnemers in een realistische situatie te plaatsen, kunnen ze hun vaardigheden en kennis in de praktijk goed oefenen en sterk verbeteren. 

Voorbeeld #2: gamification

Gamification is een andere dynamische didactische werkvorm die steeds populairder wordt. Hierbij worden spelmechanismen gebruikt om de training aantrekkelijker en interactiever te maken. Dit kan variëren van het toevoegen van punten en beloningen aan de training tot het creëren van een volledig spel dat deelnemers kunnen spelen om hun vaardigheden te verbeteren. Een perfecte manier om van saaie of routinematige trainingen een boeiende ervaring te maken!

Voorbeeld #3: debat

Een ander voorbeeld van een dynamische didactische werkvorm is het houden van een debat. Hierbij worden deelnemers in groepen verdeeld en krijgen ze de opdracht om een ​​bepaald onderwerp te bespreken en argumenten voor of tegen te presenteren. Dit helpt deelnemers om hun kritisch denkvermogen te ontwikkelen én hun communicatievaardigheden te verbeteren. Een van de meest bekende discussievormen waarbij het debat centraal staat, is het Lagerhuis, zeer geschikt om een snel debat te voeren waarin in korte tijd veel argumenten worden uitgewisseld.

Voorbeeld #4: casestudies

Het gebruik van casestudies is een andere effectieve manier om dynamische didactische werkvormen toe te passen. Hierbij vraag je deelnemers om echte of fictieve scenario's te analyseren en oplossingen te bedenken. Dit helpt deelnemers om hun probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen en hun begrip van complexe situaties te vergroten. Hoe realistischer de case is, hoe meer de deelnemers ervan op kunnen steken.

Voorbeeld #5: samenwerkend leren

Samenwerkend leren is een dynamische didactische werkvorm die deelnemers helpt om hun samenwerkings- en communicatievaardigheden te ontwikkelen. Hierbij verdeel je de deelnemers in groepen en krijgen ze de opdracht om samen te werken aan een project of probleem. Door samen te werken, benutten deelnemers elkaars sterke punten en verbeteren hun zwakke punten. Deze werkvorm is ook heel goed te combineren met het gebruik van casestudies. 

Het implementeren van dynamische didactische werkvormen

Het implementeren van dynamische didactische werkvormen is soms een worsteling, vooral als je gewend bent aan traditionele methoden. Het is belangrijk om de doelstellingen van de training in gedachten te houden en te bepalen welke werkvormen het beste passen bij de doelgroep en de inhoud van de training. Door de juiste werkvormen te kiezen, wordt jouw training zowel effectiever als interessanter! 

Uitdagingen bij het gebruik van dynamische didactische werkvormen

Het gebruik van dynamische didactische werkvormen brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Het is bijvoorbeeld moeilijk om deelnemers te betrekken die gewend zijn aan traditionele methoden en weerstand bieden tegen verandering. Een aantal tips die hierbij kunnen helpen:

  • Leg duidelijk uit waarom je voor deze werkvorm hebt gekozen en speel alvast in op de mogelijke bezwaren van de deelnemer(s).
  • Erken de weerstand die je bespeurt bij een of meerdere deelnemers, zodat ze zich gezien en gehoord voelen en je een deel van de weerstand al wegneemt.
  • Reageer op de weerstand door actief te luisteren, inlevingsvermogen te tonen en vooral vragen te stellen. Vraag ook goed door op de bezwaren, want soms zit daar een andere onderliggende reden achter.
  • Benoem de specifieke voordelen voor de deelnemers. De nadelen kun je misschien niet weghalen, maar je kunt er wel belangrijke voordelen tegenover zetten, zodat de ergste lading er vanaf gaat.

Ook het vinden van de juiste balans tussen het gebruik van dynamische werkvormen en het behouden van de structuur en inhoud van de training is vaak een lastige opgave. Gelukkig zijn deze uitdagingen juist mogelijkheden die je dwingen om nieuwe routes te nemen. Ze doen een beroep op je vindingrijkheid, een mooie eigenschap die jij als trainer zeker in je hebt! 

Een effectieve training met de gratis checklist

Hopelijk ben je door de voorbeelden uit dit blogartikel wat wijzer geworden over het gebruik van dynamische didactische werkvormen. Implementeer ze direct tijdens je volgende training om een revolutie teweeg te brengen! Wil je zorgeloos jouw volgende training voorbereiden, dan wil je uiteraard niks vergeten om die perfecte training neer te zetten. Deze uitgebreide checklist zorgt er voor dat je écht aan alles denkt en volledig ontzorgd wordt. Helemaal gratis!

Download gratis trainingschecklist

Picture of Bas Lancee

Bas Lancee

Dé trainingspecialist!