De toekomst van effectief vergaderen : verbeter het welzijn van medewerkers

Dinnemarie Dresen op 21 december, 2023

Het welzijn van medewerkers is een fundamenteel aspect van elke organisatie dat nooit voor lief mag worden genomen en een grotere rol krijgt in 2024. Organisaties erkennen gelukkig meer en meer dat dit welzijn directe invloed heeft op de productiviteit en het algehele succes van een organisatie.

Het bevorderen van het welzijn van werknemers is geen eenmalige taak, maar een voortdurende inspanning die van organisaties vraagt proactief te zijn in het herkennen en aanpakken van problemen die hun medewerkers beïnvloeden. Dit betekent dat werkgevers een omgeving moeten creëren waarin medewerkers zich gewaardeerd en gesteund voelen. Een positieve werk- én vergaderomgeving!

Het belang van het welzijn van medewerkers

Het welzijn van medewerkers is cruciaal voor het succes van een organisatie. Onderzoek toont aan dat werknemers die een hoge mate van welzijn ervaren, productiever en meer betrokken zijn op het werk. Dit leidt over het algemeen tot betere prestaties en een hogere omzet voor de organisatie.

Bovendien, door te focussen op het welzijn van medewerkers, is de kans groot dat organisaties het ziekteverzuim verminderen en de retentie van werknemers verbeteren. Tevreden en gezonde medewerkers zijn waarschijnlijker om bij een organisatie te blijven. Goed voor een sterkere organisatiecultuur!

Het is verder belangrijk om te erkennen dat het welzijn van medewerkers ook een sociale kwestie is. Door te investeren in het welzijn van werknemers, dragen organisaties ook bij aan de bredere maatschappelijke doelen van het bevorderen van gezondheid en welzijn. Een nobele rol voor de samenleving!

Hoe te focussen op het welzijn van werknemers tijdens vergaderingen

Vergaderingen zijn een integraal onderdeel van het bedrijfsleven, maar ze worden nog vaak gezien als tijdrovend en inefficiënt. Door te focussen op het welzijn van werknemers tijdens de vergaderingen, veranderen organisaties deze perceptie en transformeren zij vergaderingen tot productieve, energieke en waardevolle sessies.

Er zijn verschillende strategieën om het welzijn van medewerkers tijdens vergaderingen te verbeteren:

  • Een van de meest effectieve manieren is om te zorgen voor een positieve en ondersteunende vergadercultuur. Geef aandacht aan een respectvolle en open communicatie, zorg dat alle deelnemers worden betrokken en dat hun bijdragen worden erkend en gewaardeerd. En geef positieve feedback.
  • Zorg ervoor dat de vergaderingen goed zijn gepland en georganiseerd. Geef voldoende tijd voor de voorbereiding en zorg dat de agenda van de vergadering duidelijk en beknopt is. Dit helpt om stress te verminderen en ervoor te zorgen dat werknemers zich beter kunnen concentreren op hun taken.
  • Houd rekening met hun fysieke welzijn. Zorg voor een comfortabele en gezonde vergaderomgeving, met voldoende pauzes, gezonde brainfood en gevarieerde mogelijkheden voor fysieke activiteit. Overweeg eventueel om staand te vergaderen.
  • Zorg voor een comfortabele vergaderruimte, een ruimte die goed geventileerd is, voldoende lichtinval heeft en comfortabele stoelen en tafels biedt. Overweeg slimme kantoorsystemen die kunnen worden geïmplementeerd om de werk- en vergaderomgeving aan te passen aan de individuele behoeften en voorkeuren van medewerkers. Of boek eventueel een comfortabele vergaderruimte bij een externe vergaderlocatie, zodat je van alle gemakken voorzien bent.
  • Gebruik tijdens online of hybride vergaderingen de juiste apparatuur om alle deelnemers het gevoel te geven dat ze erbij horen en actief mee kunnen doen. Een van deze tools is bijvoorbeeld de Meeting Owl, een slimme videoconferentiecamera die ervoor zorgt dat ook de online deelnemers aan de vergadering duidelijk zichtbaar en hoorbaar zijn.

Het meten van de impact van aandacht voor het welzijn

Het meten van de impact van aandacht voor het welzijn van werknemers is een cruciale stap om te begrijpen hoe effectief je inspanningen zijn en of er misschien nog verbetering nodig is. Niet alleen voor je vergaderingen, maar ook voor de andere onderdelen van je organisatie die van invloed zijn op het welzijn van je medewerkers.

Een van de meest makkelijkste manieren om de impact te meten is door middel van medewerkersenquêtes. Dit geef je waardevolle inzichten in hoe medewerkers hun welzijn op het werk ervaren en in welke mate ze de vergadercultuur van jouw organisatie waarderen.

Daarnaast kun je ook objectieve maatstaven gebruiken, zoals het aantal ziektedagen, het aantal afmeldingen voor een vergadering, de productiviteit van medewerkers en het personeelsverloop. Deze gegevens geven je een duidelijk beeld van de impact van je inspanningen op het welzijn van je medewerkers!

Bereid je voor op de vergaderrevolutie van 2024

In de toekomst zullen vergaderingen nog meer gericht zijn op het welzijn van medewerkers. Organisaties beginnen steeds meer het belang in te zien van het zorgen voor het welzijn van hun medewerkers, niet alleen voor het succes van de organisatie, maar ook voor het welzijn van de samenleving als geheel. Dit is slechts een van de vele vergadertrends die Aristo verwacht voor 2024. Nieuwsgierig naar de andere vergadertrends? Download het gratis trendrapport 2024 en maak je vergaderingen futureproof!

Download het trendrapport 2024

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!