Vergaderen op locatie : 3 gigantische valkuilen die je echt wilt vermijden

Dinnemarie Dresen op 5 oktober, 2023

Vergaderen op locatie brengt ons samen, laat ons bruisen van vernieuwende ideeën en versterkt ook nog eens onze teamgeest en bedrijfsspirit. Maar net als alles in het gewone leven, hebben ze hun eigen valkuilen. In dit blogartikel gaan we los op de uitdagingen en hobbels die je kunt tegenkomen bij het plannen van vergaderingen op locatie. Een belangrijk onderdeel van een effectieve strategie voor het organiseren van succesvolle vergaderingen!

Het belang van succesvolle vergaderingen op locatie

Succesvol vergaderen op locatie is cruciaal voor een effectieve bedrijfsvoering. Vergaderingen bevorderen de communicatie, stimuleren de ideeënvorming en zorgen voor een beter begrip van de bedrijfsdoelstellingen. Ze helpen ook bij het opbouwen van teamgeest en het bevorderen van een positieve werkcultuur.

Daarnaast bieden vergaderingen op locatie ook de mogelijkheid om persoonlijk contact te leggen en te onderhouden met collega's, klanten en partners. Bijzonder nuttig in een tijd waarin veel mensen een deel van de werkweek op afstand werken, waardoor het risico bestaat dat ze zich geïsoleerd of losgekoppeld voelen van hun team of organisatie.

Definiëren van de valkuilen van vergaderen op locatie

Het organiseren van succesvolle vergaderingen op locatie is geen eenvoudige taak. Het vereist een zorgvuldige planning, duidelijke communicatie en effectieve opvolging. Het negeren van deze factoren kan leiden tot een aantal valkuilen die de effectiviteit van je vergaderingen kunnen ondermijnen. Laten we deze valkuilen nader bekijken!

Valkuil #1: slechte planning en voorbereiding

Stel je voor dat je een geweldige roadtrip wilt maken, maar je vergeet je kaart, benzine en snacks. Rampzalig, toch? Zo is het ook met vergaderen op locatie. Een goede planning en voorbereiding zijn een must. Denk aan de juiste vergaderlocatie, regel alle logistiek, maak een heldere agenda en zorg dat je alle benodigde spullen bij de hand hebt. Anders kan je vergadering een chaotische puinhoop worden. Dat wil je natuurlijk niet!

Valkuil #2: gebrek aan duidelijke communicatie

Stel je voor dat je een geweldig feest wilt organiseren, maar niemand weet waar en wanneer het is. Dat is wat er gebeurt als je niet duidelijk communiceert. Zorg dat je deelnemers op de hoogte zijn van de vergaderdoelen, de agenda en hun rol. Duidelijke communicatie voor en na de vergadering is de sleutel tot succes.

Als de deelnemers niet duidelijk worden geïnformeerd over de doelstellingen van de vergadering, de agenda, en hun rollen en verantwoordelijkheden, kan dit leiden tot verwarring en inefficiëntie. Bovendien ondermijnt het gebrek aan duidelijke en tijdige feedback na de vergadering de effectiviteit van de vergadering.

Valkuil #3: Verwaarlozing van de opvolging

Vergaderen op locatie is geen eendagsvlieg. Het is een doorlopend proces. Zorg dat je aandacht besteedt aan de follow-up. Stuur een samenvatting van wat er besproken is (het liefst in de vorm van visuele notulen), wijs taken toe en plan vervolgvergaderingen. Als je dit overslaat, eindigt je vergadering in een doodlopende straat zonder actie of vooruitgang.

Download Ebook valkuilen vergaderexpert

Tips om deze veelvoorkomende valkuilen te vermijden

Nu we de grootste valkuilen bij vergaderen op locatie hebben geïdentificeerd, vat ik nog even samen hoe je deze valkuilen kunt omzeilen:

  1. Plan en bereid je goed voor: kies een geschikte vergaderlocatie, regel logistiek en zorg voor een duidelijke agenda.
  1. Communiceer als een pro: houd je deelnemers op de hoogte van alle details, voor, tijdens en na de vergadering. En zorg natuurlijk ook voor open communicatie tijdens de vergaderingen.
  1. Volg op en blijf doorgaan: zorg dat de vergadering niet het einde is, maar het begin van actie. Stuur samenvattingen/ visuele notulen, wijs taken toe en blijf in beweging. 

De rol van technologie bij succesvolle vergaderingen op locatie

Technologie speelt een belangrijke rol bij het faciliteren van succesvol vergaderen op locatie. Het helpt bij de planning en voorbereiding, de communicatie en de opvolging van de vergadering. Bijvoorbeeld online agenda's en projectmanagementtools die helpen bij de planning en organisatie van de vergadering. Of communicatieplatforms en apps die ondersteunen in het delen van informatie en het faciliteren van de communicatie voor, tijdens en na de vergadering. En wat dacht je van notulenapps en taakbeheertools die je faciliteren bij de opvolging van de vergadering. Gebruik die slim om je vergaderingen nog beter te maken. 💡LEESTIP: Effectief vergaderen met Kunstmatige Intelligentie.

5 EXTRA valkuilen van een vergaderexpert

Klaar om het vergaderen op locatie naar een hoger niveau te tillen? Naast de 3 grote valkuilen uit dit artikel zijn er nog meer risico’s waar je rekening mee moet houden als je gaat vergaderen op locatie. In ons gratis Ebook vind je 5 aanvullende valkuilen die je dient te herkennen en vermijden om de effectiviteit van je vergaderingen te verbeteren. Zorg dat je er er niet intrapt en organiseer die perfecte meeting!

Download gratis Ebook voor vergaderexperts

Picture of Dinnemarie Dresen

Dinnemarie Dresen

Dé meetingspecialist!