Vergaderen op locatie: waarom IT- & technologiebedrijven het moeten overwegen

Lyn Neggers op 25 maart, 2024

Door het snelle en dynamische karakter is het voor IT- en technologiebedrijven van essentieel belang om persoonlijk contact te onderhouden . Vergaderen op een fysieke locatie heeft dan ook veel voordelen ten opzichte van online vergaderen, zoals een betere communicatie, snellere besluitvorming, actievere deelname en een effectievere probleemoplossing. Maar waarom zou een IT- en technologiebedrijf nu moeten overwegen om te vergaderen op een externe locatie in plaats van in huis? Ontdek in dit artikel wat de voordelen van zijn extern vergaderen specifiek voor IT- en technologiebedrijven!

 

Stimulatie van creativiteit en innovatie

Vergaderen op locatie maakt een wereld van verschil als het gaat om het stimuleren van creativiteit en innovatie. Een inspirerende omgeving vormt de perfecte setting voor het bedenken van baanbrekende ideeën. Hieronder bespreken we verschillende aspecten die aantonen hoe een inspirerende locatie bijdraagt aan het creatieve proces:

 • Nieuwe perspectieven: een nieuwe omgeving kan leiden tot nieuwe inzichten. Wanneer men fysiek een andere plaats betreedt, opent dit mentaal de deur naar nieuwe gedachtegangen. Een absolute vereiste voor de IT- en technologiebranche!
 • Ontsnappen aan routine: de dagelijkse kantooromgeving kan beperkend werken op het denkproces. Een andere locatie helpt om de routine te doorbreken en stimuleert het denken buiten de gebaande paden.
 • Verhoogde betrokkenheid: een aangename en comfortabele omgeving vergroot de betrokkenheid van de deelnemers. Dit leidt tot een hogere productiviteit en meer interactie tijdens de vergadering.
 • Snelle innovatiecycli: de IT- en technologiebranche kenmerkt zich door snelle innovatie en ontwikkelingscycli. Extern vergaderen ondersteunt de snelheid van innovatie door ongestoord te kunnen brainstormen en problemen op te lossen.
 • Interactieve sessies: locaties met ruimte voor interactieve activiteiten verbeteren de samenwerking en stimuleren het genereren van nieuwe ideeën.
 • Visuele methoden: een externe locatie heeft de faciliteiten en middelen om gebruik te maken van visuele notities en notulen die het begrip en de betrokkenheid bij de deelnemers verhogen.

Natuurlijk is het ook van belang dat je de inhoud van vergadering zo vormgeeft dat creativiteit en innovatie gestimuleerd worden. Strategieën die hierbij kunnen helpen:

 • Creatieve technieken: pas technieken zoals de Six Thinking Hats-methode van Edward de Bono toe om tijdens vergaderingen creatief denken te stimuleren.
 • Dynamische vergaderformats: introduceer variatie in vergaderingen met verschillende vergadervormen zoals staande meetings of wandelvergaderingen, die snelle besluitvorming en creativiteit kunnen aanmoedigen.
 • Interactieve momenten: voeg quizzen of polls toe aan de vergadering om de betrokkenheid van de deelnemers te verhogen.
 • Gestructureerde aanpak: zorg voor een gedetailleerde agenda en een goede voorzitter om de vergadering gestructureerd en succesvol te laten verlopen.

Door deze strategieën toe te passen tijdens het extern vergaderen, creëer je een omgeving die niet alleen origineel vergaderen bevordert, maar ook een cultuur van innovatie ondersteunt.

Verbetering van de productiviteit en focus

Extern vergaderen heeft een enorme impact op de productiviteit en focus van de deelnemers. Vooral voor organisaties in de IT- en technologiebranche is dit een eerste levensbehoefte, omdat innovatie en snel schakelen cruciaal zijn om de kans op succes te vergroten.

 • Minder afleidingen: op kantoor kunnen medewerkers gemakkelijk worden afgeleid door lopende werkzaamheden of collega's. Een externe locatie minimaliseert deze onderbrekingen en stelt teams in staat zich volledig op de agenda te concentreren.
 • Duidelijke intentie: door de moeite te nemen om een externe locatie te boeken, wordt er een duidelijk signaal afgegeven dat de vergadering belangrijk is, wat de deelnemers extra motiveert om gefocust en productief te zijn.
 • Fysieke scheiding: het verlaten van de dagelijkse werkomgeving creëert een mentale scheiding van routineklussen, waardoor er ruimte ontstaat voor strategisch denken en langetermijnplanning.
 • Complexe probleemoplossing: IT-projecten hebben vaak te maken met complexe technische uitdagingen die ongestoorde focus vereisen. Een afgezonderde, goed uitgeruste locatie helpt teams complexe problemen efficiënter aan te pakken.

CTA-banner Download keuzehulp extern vs. intern vergaderen
Versterking van de teamgeest en samenwerking

De IT- en technologiemarkt ontwikkelt zich razendsnel, waardoor organisaties snel moeten kunnen schakelen en aanpassen. Een sterke teamgeest en effectieve samenwerking zijn cruciaal om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Wist je dat extern vergaderen op locatie unieke kansen biedt voor het versterken van deze teamgeest en het verbeteren van de samenwerking. 

 • Persoonlijk contact: het onderhouden van persoonlijk contact bevordert het vertrouwen in elkaar en moedigt langdurige werkrelaties aan.
 • Gelijkwaardigheid: een nieuwe, neutrale locatie zorgt ervoor dat alle deelnemers zich in dezelfde nieuwe omgeving bevinden, wat hiërarchische barrières verlaagt en open communicatie
 • Samenwerking tussen multidisciplinaire teams: IT- en technologieprojecten vereisen vaak input van verschillende disciplines. Extern vergaderen helpt multidisciplinaire teams om beter samen te werken door een nieuwe omgeving te bieden die interactie en communicatie bevordert.
 • Gemeenschappelijke ervaringen: het delen van een unieke ervaring buiten het kantoor versterkt de band tussen teamleden, wat leidt tot een gevoel van kameraadschap.

Om samenwerking en teambuilding te ondersteunen, is het ook aan te raden om op andere vlakken actieve deelname van alle teamleden te stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het erkennen en waarderen van inspanningen en prestaties van teamleden, het vieren van successen en het benutten van individuele sterktes. Van onschatbare waarde in een sector die snel evolueert en waar goed teamwerk essentieel is voor succes!

Toegang tot comfort en geavanceerde technologische hulpmiddelen

Kies je voor vergaderen op locatie, dan heb je automatisch toegang tot comfort, een uitstekende verzorging van de inwendige mens en tijdbesparende hulpmiddelen en technologie. Deze elementen spelen een belangrijke rol in de productiviteit en efficiëntie van je vergadering. Essentieel in een sector waar de concurrentie hevig is en de snelheid van ontwikkeling hoog ligt!

 • Moderne voorzieningen: de juiste vergaderlocatie is vaak uitgerust met moderne technologieën en faciliteiten, wat een vloeiende en dynamische vergaderervaring stimuleert. Zo zorgen bijvoorbeeld hybride vergadertools ervoor dat je op het laatste moment toch nog online deelnemers kunt laten aansluiten, mocht dit onverhoopt nodig zijn.
 • Catering en comfortabel zitten: goede en gezonde catering en comfortabele zitgelegenheden verbeteren de algehele ervaring en het welzijn, waardoor je deelnemers zich meer op hun gemak voelen en vrijer zijn in hun denken. Ook goed voor de energie en concentratie!
 • Aangepaste ruimtes: externe locaties bieden vaak verschillende ruimtes die aangepast kunnen worden aan de grootte en het soort bijeenkomst. Heel handig als je bijvoorbeeld wilt scrummen en een extra groot whiteboard nodig hebt.
 • Technische ondersteuning: problemen met technologie kunnen vergaderingen vertragen of onderbreken. Externe locaties bieden vaak on-site technische ondersteuning om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.
 • Beveiligde verbindingen: veilige en betrouwbare internetverbindingen zijn onmisbaar voor het delen van vertrouwelijke informatie. Externe vergaderlocaties bieden vaak geavanceerde netwerkbeveiliging.

Professionele uitstraling naar klanten en partners

De keuze om te vergaderen op locatie, is een strategische beslissing die bijdraagt aan het beeld van de organisatie als een competente en betrouwbare partner. Dit is nog belangrijker in een industrie waar de concurrentie hevig is en de technologische vooruitgang snel gaat. Hoe zorgt de keuze voor de juiste vergaderlocatie nu precies voor een professionele uitstraling naar klanten en partners:

 • Reflectie van het merk: de keuze voor een vergaderlocatie reflecteert de waarden en het merk van een organisatie. Een moderne, technologisch geavanceerde locatie kan een organisatie positioneren als een voorloper in de branche.
 • Klantbeleving: een vergadering in een externe, professionele omgeving creëert een positieve klantbeleving, wat vertrouwen wekt in de organisatie en haar diensten.
 • Neutraliteit: vergaderen op een externe locatie biedt neutraliteit, wat vooral belangrijk is in gesprekken met nieuwe of potentiële klanten en partners.
 • Vertrouwen in expertise: klanten en partners verwachten vaak dat IT- en technologiebedrijven vooroplopen in het gebruik van technologische middelen. Een externe vergaderlocatie met de nieuwste vergadertechnologie kan dit vertrouwen versterken.
 • Internationale zaken: IT- en technologiebedrijven opereren vaak op een internationaal niveau. Externe vergaderlocaties zijn vaak beter uitgerust zijn om tegemoet te komen aan de behoeften van internationale klanten, zoals meertalige ondersteuning en moderne online vergadertools.

Extern of intern vergaderen? Check het met de keuzehulp!

Het is duidelijk dat vergaderen buiten de gebruikelijke kantoormuren meer is dan een frisse verandering van omgeving. Het is een investering in het welzijn van medewerkers en andere deelnemers, het imago van de organisatie, een sterke positie in de markt en daarmee uiteindelijk het succes op lange termijn.

Ben je nieuwsgierig of vergaderen op een externe locatie de perfecte keuze is voor jouw organisatie? Download dan gratis de gedetailleerde keuzehulp om te checken of je beter extern óf intern kunt vergaderen. Deze keuzehulp helpt bij het afwegen van meerdere factoren zoals vertrouwelijkheid, de aanwezigheid van klanten of partners, bereikbaarheid, benodigde faciliteiten en budgettaire overwegingen. Ideaal!

 

Picture of Lyn Neggers

Lyn Neggers

Dé meetingspecialist!